duminică, 28 septembrie 2014

Preparate traditionale romanesti - identitatea noastra nationala

Unul dintre cele mai importante elemente din cultura si identitatea nationala a unei tari este gastronomia, mancarea traditionala. Daca vrei sa cunosti un popor, o tara, ii vei vizita punctele turistice, vei admira frumusetile naturiii, ii vei experimenta cultura si ii vei gusta mancarea. Noi, romanii inca suntem foarte legati de tot ce inseamna traditie si trecut, nu doar din perspectiva etnologica sau culturala. Infuzia moderna, mai ales de dupa revolutie, ne-a marcat puternic in gandire, mentalitate si stil de viata, insa nu ne-a facut sa uitam de trecut si de cine suntem noi ca popor.
Cel putin, inca nu, inca aceasta generatie ramane legata de traditiile satului care se pierd la oras, de mancarea traditionala romaneasca care inca nu se pierde intr-o
infuzie de preparate si retete straine. Desi modul de gatire a acestor preparate nu mai este autentic sau nu mai poate fi pastrat in varianta originala, exista preparate traditionale gata facute, care ne pot usura viata din acest punct de vedere. In Cluj Napoca gasesti preparate traditionale romanesti la Selgros, poti sa achizitionezi de aici intreaga gama de produse traditionale, fara prea multa bataie de cap, gustul va ramane acelasi.


Este din ce in ce mai greu sa facem noi sarcinile care mai demult erau o parte din viata noastra de zi cu zi, nu mai gatim ca nu avem timp, cumparam mancare din oras, nu mai cultivam nimic, cumparam totul, pana la urma viata la bloc nu include o gradina. Ei bine, chiar daca nu mai gatim traditional putem cumpara traditional, putem sa ramanem legati de tot ce inseamna sa fii roman: zacusca, fasole cu ciolan, cozonaci, sarmale, cepa, slanina, carnati si multe altele.
Traditiile sunt stalpii identitatii nationale pe care o avem, ne amintim de aceste traditii in timpul sarbatorilor, de cateva ori pe an, ne aducem aminte de toate acele lucruri care inglobeaza spiritul traditional, care apartin de satul traditional roman, dar mancarea traditionala putem sa o avem aproape mereu, iar sa fim sinceri, este chiar foarte buna.

Selgros Cluj Napoca
Produse alimentare si nealimentare
Calea Someseni nr.8 Cluj Napoca,400388 , RO
Tel: 0264 503 000
Fax 0264 503 199

0 comentarii:

Te-ai pierdut?

Un produs Blogger.