marți, 27 octombrie 2015

Recomandari pentru alegerea unui motor electric trifazat

Un motor electric trifazat poate fi folosit intr-o multitudine de situatii si aplicatii. Ofera puteri intre 0,09 si 400 kW, insa toate celelalte caracteristici tehnice pot fi personalizate in functie de necesitati. 
Exista o serie de criterii in baza carora se poate face alegerea potrivita. Gama variata de motoare electrice trifazate poate sa ii puna uneori in incurcatura chiar si pe cei cu cunostinte in domeniu. Specialistii recomanda astfel atentie la alegerea motoarelor electrice trifazate, la criteriile dupa care se aleg anumite particularitati al
e motorului, protectii suplimentare sau eventuale modificari necesare pentru o fiabilitate extinsa.
Primul criteriu ce trebuie obligatoriu avut in vedere il reprezinta mediul in care va actiona respectivul motor electric. Conditiile de mediu sunt extrem de variate: in unele situatii exista temperaturi prea ridicate sau prea scazute, un nivel ridicat de umiditate, praf sau chiar agenti corozivi ce pun in pericol functionarea optima a motorului. Pentru astfel de cazuri exista intotdeauna posibilitatea accesorizarii si personalizarii motorului electric trifazat in functie de necesitati.
Inertia sarcinii la pornire reprezinta un al doilea criteriu dupa care poate fi facuta selectia unui motor electric trifazat. O sarcina greu de invins la pornire este intalnita la aplicatii diverse – un bun exemplu ar fi ventilatoarele industriale pentru care pornirea implica un cuplu mare. In functie de inertia sarcinii se alege de asemenea si metoda de actionare – optiunile sunt din nou variate: pornire directa, pornire stea/triunghi sau pornire prin inverter. In alte cazuri motoarele electrice pot fi supradimensionate, pentru ca bobinajul sa nu cedeze chiar de la pornire.
O alta recomandare vine in cazul motoarelor cu pornire prin inverter. Este posibil ca in acest caz sa fie nevoie si de ventilatie auxiliara. Unele aplicatii necesita turatii reduse ale motorului; aceste turatii reduse inseamna si ventilatie redusa si supraincalzire. Din acest motiv sunt necesare fie sisteme de ventilatie auxiliare, fie folosirea motorului la puteri mai mici decat cele pe care le are afisate pe eticheta.
Modul in care va fi folosit: un motor electric poate indeplini o varietate de sarcini pe toata durata functionarii. Din acest motiv trebuie verificata si puterea nominala a motorului, ce este folosita de obicei la un nivel situat intre 75% si 95%.
Nu in ultimul rand sunt uneori necesare si protectii electrice suplimentare. Astfel, chiar si in caz de suprasarcini, motorul este protejat. A nu se confunda insa protectiile motoarelor electrice cu protectiile din tabloul general – sunt lucruri diferite. Tinand cont de toti acesti actori, in functie de tipul de aplicatie, se va putea face alegerea motorului electric trifazat potrivit.


0 comentarii:

Te-ai pierdut?

Un produs Blogger.