joi, 11 februarie 2016

Osteoartrita

Bunica mea era o femeie activa, cu o energie inepuizabila. Pe strada abia reuseam sa ma tin dupa ea chiar si dupa ce am crescut, in adolescenta. In casa tot bunica se ocupa de anumite treburi, desi as fi putut sa o ajut si eu, ca doar eram destul de mare pentru a spala vase sau a da cu matura. Abia dupa ce am observat ca bunica isi schimonosea chipul dupa ce facea unele miscari cu mainile, am inteles ca ceva nu era in regula si m-am oferit sa preiau o parte din responsabilitatile ei. Mama, fara sa mai stea pe ganduri, a trimis-o la medic, sa isi faca niste analize si sa vada de unde vine problema. Diagnosticul a venit rapid: osteoartrita. Habar nu aveam pe atunci ce inseamna aceasta boala, dar am aflat rapid, in primul rand vazand-o zilnic pe bunica. Tratament pentru osteoartrita exista, ii fusese prescris si il lua cu regularitate, dar tot nu mai avea mobilitatea de altadata in maini. Chiar si sa deschida capacul unui borcan i se parea prea greu, iar la operatii estetice nu se gandea, caci oricum era in varsta si considera ca nu de aspect placut are nevoie, ci de mobilitatea de odinioara. 

Operatii estetice la ClinicaZetta se pot face atat pentru osteoartrita, cat si pentru multe alte probleme de sanatate sau numai de frumusete. Important este ca deciziile sa fie luate numai dupa ce exista un diagnostic clar, dupa ce se discuta cu medicii si dupa ce toate celelalte pregatiri au fost facute. Cei care au probleme trebuie sa mearga la controale, sa nu astepte pana cand este prea tarziu, indiferent despre ce afectiune ar fi vorba. Doar medicul este in masura sa puna un diagnostic, sa ofere un tratament osteoartrita sau sa recomande unele operatii estetice. In cazul special al osteoartritei:

"Chirurgia este indicată la pacientul cu dureri severe sau funcționalitate alterată sever. În majoritatea cazurilor, pacienții știu singuri când este momentul pentru realizarea intervenției chirurgicale. Scopul este restabilirea pe cât posibil a funcției precum și eliminarea durerilor sau reducerea lor până la un nivel tolerabil. Un tip special de operație este reprezentat de fuzionarea articulației, procedeu în care suprafețele artritice sunt îndepărtate și oasele de cele două părți ale articulației sunt alipite, eliminându-se orice mișcare articulară. Aceasta operație este realizată pentru eliminarea durerilor și corectarea anumitor deformări locale care interferează mobilitatea și funcționalitatea. Un alt abord este reprezentat de reconstrucția articulară, în care suprafețele articulare degenerate sunt îndepărtate pentru evitarea contactului neregulat dintre cele două oase, contact care, de fapt, produce durere și limitarea mișcărilor. O dată realizată îndepărtarea suprafețelor artritice, acestea pot fi înlocuite cu un țesut moale și rulabil, cum ar fi un tendon sau cu un implant articular (artroplastie). Operația realizată depinde de tipul de articulație implicată, activitățile și nevoile dumneavoastră zilnice. Specialistul dumneavoastră în chirurgia mâinii vă va ajuta să decideți care este cel mai potrivit procedeu chirurgical pentru dumneavoastră."

"Simbolic, Zetta cuprinde ADN-ul profesional al clinicii:1021 descrie ambiţia noastră de a fi mereu peste calificativul maxim.
1 şi 0 sunt semnele bazei digitale ale tehnologiei de vârf pe care o utilizăm.
7 este numărul angajamentelor din jurământul lui Hipocrate, ghidul etic al profesiei noastre, pe care ni-l asumăm cu respect, alături de generaţii de medici din antichitate până în prezent."
0 comentarii:

Te-ai pierdut?

Un produs Blogger.